Driekwart van de producten met vitamineclaims is ongezond

door
Charlotte
Leestijd 1 min.

In totaal blijkt maar liefst 76% van de voedingsmiddelen waarop vitamines vermeld staan niet gezond. Bovendien zijn dat vooral producten voor kinderen zoals koekjes, frisdrank, ijsjes en energiedrankjes.

De voedselwaakhond Foodwatch onderzocht talloze producten waarvan het etiket uitpakt met een opsomming van vitamines. Uit dat onderzoek blijkt dat aan 'ongezonde' producten vaak vitamines worden toegevoegd om die vervolgens met een opzichtige vitamineclaim op de verpakking een gezonder uitzicht te geven. Opmerkelijk genoeg worden er zelden vitamines in de kijker gezet bij groenten en fruit.

"Vitamineclaims doen daarmee exact het tegenovergestelde van wat met deze claims werd beoogd. Ze zijn bedoeld om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken. In de praktijk verleiden ze mensen echter juist om junkfood te kopen", stelt Foodwatch. Daarom start de organisatie nu een actie om in Europees verband een verbod te verkrijgen op op het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op ongezonde producten.

 

Foto Pixabay