UAntwerpen elfde in top 150 jonge universiteiten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Universiteit Antwerpen heeft de elfde plaats gehaald in een ranking van universiteiten jonger dan vijftig jaar, afkomstig van het tijdschrift Times Higher Education. Zo maakte de hogeronderwijsinstelling zelf bekend. Staat de Universiteit Antwerpen op de algemene World University Ranking op de 190ste plaats, dan krijgt ze bij de jonge universiteiten een veel hogere notering. Beide rankings bekijken onder meer resultaten op vlak van onderwijs, onderzoek, citaties, industriële inkomsten en internationale uitstraling, maar voor de '150 under 50' wordt minder gewicht gegeven aan reputatie. Zo zouden jonge, opkomende universiteiten beter kunnen worden gespot.

"Ik ben hier heel tevreden mee. We hebben werk gehad om de drie Antwerpse universiteiten met drie verschillende culturen bij elkaar te brengen", reageert uittredend rector Alain Verschoren, die de plaats ook als een waardering voor zijn aandeel ziet. "Maar ik ben in het algemeen niet zo'n fan van rankings en wil er niet te veel gewicht aan hangen, omdat ze een momentopname tonen en omdat specifieke categorieën, zoals bijvoorbeeld Nobelprijswinnaars, kunnen soms erg bepalend zijn."

De eerste plaats is weggelegd voor de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne, gevolgd door de Nanyang Technological University (Singapore) en de Hong Kong University of Science and Technology (Hong Kong). De andere Vlaamse universiteiten komen in de ranking niet voor.

In een soortgelijke rating van QS, de 'Top 50 Under 50' belandde de Antwerpse universiteit vorig jaar op de dertiende plaats, een plaatsje hoger dan een jaar voordien.

bron: Belga