Topministers opnieuw samen op Hertoginnedal

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel en zijn topministers schuiven om 13 uur opnieuw aan op Hertoginnedal voor de begrotingscontrole. Her en der wordt al gedroomd van een akkoord in de komende dagen. "Maar nog niet vandaag, daarvoor hangt het nog te veel met haken en ogen aan elkaar", zo oordeelt een ingewijde. Op verschillende kabinetten heeft men stilaan het gevoel dat het eindspel is ingezet. Er is sprake van "een te overziene berg" en "een eindsprint van een paar honderd miljoen". "Maar wanneer we precies gaan landen, dat valt moeilijk in te schatten. Wellicht minstens nog twee bijeenkomsten van het kernkabinet, met tussenin werkgroepen", luidt het. Elders zegt men dat gemikt wordt op een akkoord "net na het weekend".

Volgens de huidige planning vertrekt MR-vicepremier Didier Reynders in elk geval morgenochtend vroeg naar Genève voor een conferentie over de preventie van gewelddadig extremisme. Omstreeks 17 uur landt hij opnieuw in Brussel en kan hij dus in principe weer aan tafel gaan.

De signalen zouden alvast positief zijn. Waar de voorbije weken sprake was van een duidelijke tweespalt tussen een pleidooi voor grote hervormingen en een weigering om die tijdens een simpele begrotingscontrole door te voeren, wordt volgens een betrokkene intussen "dezelfde taal gesproken". "Iedereen lijkt het nu eens om het gat te vullen met maatregelen die zin hebben." Lees: maatregelen waardoor dezelfde problemen niet opnieuw zullen opduiken binnen enkele maanden.

In verschillende kranten doken donderdag pistes op, waarvan minstens bevestigd wordt dat ze op tafel liggen. Denk onder meer aan een flexibelere werkweek met de mogelijkheid om minder te werken in rustigere periodes in ruil voor meer werk wanneer het druk is, meer controle op tijdskrediet, de invoering van een mobiliteitsbudget met voordelen die niet beperkt blijven tot bedrijfswagens en een forsere aanpak van arbeidsongeschikten.

In dat laatste geval zou gedacht worden aan een soort actieplan met extra begeleiding, bovenop het reïntegratietraject zonder 'malus' om mensen aan het werk te krijgen.

"Ze leveren misschien niet allemaal de grote miljoenen op die nodig zijn, maar het zijn wel goede pistes voor in een verkoopbaar globaal pakket", zo valt bij één van de vicepremiers te horen. "En hoe dan ook komt later dit jaar ook de nieuwe begrotingsopmaak er nog aan."

bron: Belga