Salah Abdeslam pas over enkele weken overgeleverd aan Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Salah Abdeslam zal pas over enkele weken overgeleverd worden aan Frankrijk. De Belgische onderzoeksrechter wil hem eerst nog ondervragen over zijn betrokkenheid bij de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, op 15 maart. Dat heeft meester Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, vanmiddag meegedeeld aan de Brusselse raadkamer. Die moet zich later vandaag uitspreken over de verdere aanhouding van Abdeslam. Salah Abdeslam werd op 18 maart opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek. Drie dagen eerder, op dinsdag 15 maart, hadden Franse en Belgische speurders een huiszoeking gehouden in de Driesstraat in Vorst. Bij hun aankomst werden de speurders meteen onder vuur genomen. Twee mannen, meer dan waarschijnlijk Salah Abdeslam en Amine Choukri, konden uit de woonst ontsnappen terwijl een derde man, Mohamed Belkaïd, de politie onder vuur bleef nemen tot hij zelf werd neergeschoten. Het is over dat incident dat de Belgische onderzoeksrechter Salah Abdeslam nog wil ondervragen.

"Mijn cliënt heeft een schrijven van het federaal parket ontvangen waarin gemeld wordt dat zijn overlevering aan Frankrijk pas over enkele weken zal plaatsvinden", zegt meester Mary. "Niet alleen moet hij ondervraagd worden over de feiten in Vorst, die als moordpoging op politieagenten worden gekwalificeerd, bovendien moet het Belgische aanhoudingsbevel tegen hem eerst opgeheven worden voor hij naar Frankrijk kan vertrekken."

Volgens meester Mary wil Abdeslam nog steeds meewerken met het Franse gerecht en is hij, minstens voorlopig, enkel in verdenking gesteld voor de aanslagen in Parijs. "Voor de aanslagen in Brussel is hij nog niet in verdenking gesteld", aldus de advocaat.

bron: Belga