Rode Duivels zijn leidersplaats FIFA-ranking officieel kwijt aan Argentinië en worden 2e

Rode Duivels zijn leidersplaats FIFA-ranking officieel kwijt aan Argentinië en worden 2e

De Rode Duivels zijn hun leidersplaats op de FIFA-ranking nu ook officieel kwijt. Twee weken geleden was al bekendgeraakt dat België voor het eerst in vijf maanden niet meer helemaal bovenaan de lijst zou staan, op de vanmorgen door de Wereldvoetbalbond vrijgegeven nieuwe ranking is dat nu ook bevestigd. De Rode Duivels tuimelen naar de tweede plaats, Argentinië is de nieuwe leider. Sinds de publicatie van het vorig klassement (van 3 maart) speelden de Duivels één interland (de met 2-1 verloren oefenpot in Leiria tegen Portugal). Argentinië van zijn kant werkte twee WK-kwalificatieduels af (tegen Chili en Bolivië), won die allebei en sprokkelde zo een pak punten.

In vergelijking met de vorige ranglijst (van 3 maart) hebben de Rode Duivels 154 punten minder. Toen hadden ze er 1506, nu 1352. Ze krijgen wel enkele punten bonus, omdat de FIFA de oefeninterland van 14 november 2012 tegen Roemenië (2-1 verlies) geschrapt zou hebben. Dat meldden verschillende media. Speurwerk bracht immers aan het licht dat de Roemenen toen te veel wissels doorvoerden, waardoor de interland niet meer meetelt voor de statistieken.België heeft als tweede 180 punten achterstand op leider Argentinië, dat 1532 punten telt. Chili – dat twee plaatsen winst boekt – is derde met 1348 punten. Colombia (+4, 1337 ptn) en wereldkampioen Duitsland (-1, 1309) vervolledigen de top vijf. Dan volgen Spanje, Brazilië, Portugal, Uruguay en Engeland.

Op 5 november 2015 bereikte België de nummer één voor het eerst sinds de invoering van het FIFA-klassement in december 1992 en die plaats konden Kevin De Bruyne en ploegmaats vijf maanden vasthouden. Hun eerstvolgende oefeninterland spelen de Belgen op 28 mei in Genève tegen Zwitserland, daarna volgen nog thuiswedstrijden tegen Finland (1 juni) en Noorwegen (5 juni). De drie tegenstanders van de Duivels in de groepsfase van het EK van komende zomer in Frankrijk – Italië, Ierland en Zweden – staat respectievelijk vijftiende, 31e en 36e op de FIFA-ranking. Italië verliest één plaats, Ierland en Zweden twee.

De volgende ranglijst wordt op 5 mei bekendgemaakt.

bron: Belga