Rik Torfs wil zichzelf opvolgen als rector van de KU Leuven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rik Torfs wil zichzelf volgend jaar opvolgen als rector van de KU Leuven. Dat heeft hij bevestigd aan persagentschap Belga. "Vier jaar is te kort om alle projecten goed te kunnen uitwerken", zegt Torfs. "Ik doe dit graag en zou het werk willen voortzetten. Met een uitstekende ploeg hebben we al heel wat gerealiseerd. Om alle projecten nog beter te kunnen uitwerken, is een tweede termijn aangewezen", zegt Torfs.

De rector pareert de kritiek dat de publicatiedruk voor onderzoekers en professoren aan de KU Leuven nog altijd zeer hoog is. "Profesoren mogen geen machines zijn die publicaties tellen." Sollicitanten voor onderwijsfuncties moeten sinds kort een bioschets opstellen, waarin ze duidelijk maken wie ze zijn en wat ze willen bereiken. Dat moeten ze illustreren aan de hand van hun belangrijkste publicaties en niet langer met het aantal publicaties.

De dalende studentenaantallen op enkele externe campussen van de KU Leuven, waaronder de technologiecampus Aalst en campus Brussel, noemt Torfs "tijdelijke groeipijnen".

Torfs won in 2013 de strijd om het rectoraat van de uittredende vicerector Karen Maex, nadat hij kort voordien de politiek had verlaten. In 2005 had hij al een eerste mislukte gooi gedaan naar het hoogste universitaire ambt, dat naar Marc Vervenne ging. Dat Torfs zich in 2017 opnieuw kandidaat stelt, is niet echt een verrassing. Een tweede termijn zou meteen ook zijn laatste zijn. Een rector mag maximum twee mandaten van vier jaar aanblijven.

bron: Belga