Polemiek rond interview op RAI met zoon van maffiabaas Riina

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Italiaanse openbare televisiezender RAI ligt onder vuur nadat er woensdagavond een interview is uitgezonden met de zoon van maffia-peetvader Salvatore 'Toto' Riina. Riina's tweede zoon Giuseppe Salvatore, ook wel bekend als Salvo, heeft een boek geschreven over zijn familie en is bezig met een promotietour.

Salvo Riina liet in het interview met RAI-oudgediende Bruno Vespa weten niet geïnteresseerd te zijn in de misdaden van zijn vader. "Ik ben niet de zoon van een maffiabaas maar van Toto, een integere man die waarden en tradities respecteert", aldus de 39-jarige Salvo, die zelf voorwaardelijk vrij is na een veroordeling tot negen jaar cel wegens maffiapraktijken. "Ik heb mijn ouders nooit gevraagd waarom mijn broers en zussen en ik niet naar school moesten of waarom we regelmatig verhuisden en valse namen gebruikten. Het is niet aan mij om de daden van mijn vader en mijn familie te beoordelen. Dat is iets voor de rechtbank."

Toto Riina heeft de bijnaam "baas van alle maffiabazen" ("Il Capo dei Capi"). De vandaag 84-jarige Riina was ooit één van de meestgezochte misdadigers van Italië. Voor zijn arrestatie in 1993 was de baas van de Cosa Nostra 24 jaar op de vlucht. Hem werd de planning van verschillende moordaanslagen, onder andere de moord op maffiajager Giovanni Falcone in 1992, ten laste gelegd. Hij zit in de cel in een streng beveiligde gevangenis.

Het interview heeft de woede gewekt van veel slachtoffers van maffiageweld.

De grote baas van de RAI Monica Maggioni en topmanager Antonio Campo Dall'Orto moeten zich donderdagnamiddag verantwoorden voor de parlementaire commissie die zich bezighoudt met de maffia. Voor de hoorzitting liet voorzitter Rosi Bindi weten dat Toto Riina "de grootste maffioso en massamoordenaar van Italië is" en dat "maffiamisdaden niet gebracht kunnen worden als een human interest-verhaal."

bron: Belga