PanamaPapers – Panama zet expertencommissie op poten voor financiële sector

PanamaPapers - Panama zet expertencommissie op poten voor financiële sector

Panama gaat een expertencommissie voor de financiële sector op poten zetten, nadat bekendraakte dat duizenden offshorebedrijven werden opgezet via het Panamees advocatenkantoor Mossack Fonseca. Dat heeft president Juan Carlos Varela woensdag gemeld. “Nationale en internationale vaklui zullen de bestaande praktijken onderzoeken en maatregelen voorstellen, die gedeeld kunnen worden met andere landen, om zo de transparantie van financiële en juridische systemen te verbeteren”, aldus de president. “Wij zijn een ernstig land, dat respect heeft voor internationaal recht en meewerkt aan de inspanningen van de internationale gemeenschap om oplossingen te zoeken voor dit globale probleem”, klonk het nog.
Na de onthulling van het belastingschandaal in de zogenaamde PanamaPapers, waaruit blijkt dat 214.000 schermvennootschappen werden opgericht via Mossack Fonseca, kreeg het Centraal-Amerikaanse land de kritiek van de OESO dat het internationale regels rond fiscale transparantie aan zijn laars blijft lappen, ondanks eerdere waarschuwingen. “Panama is het laatste land dat nog steeds toelaat dat offshorefondsen verborgen blijven voor de fiscale en juridische autoriteiten”, zei OESO-secretaris-generaal Angel Gurría.
President Varela sprak woensdag ook nog voor het eerst over zijn vriendschap met advocaat Ramón Fonseca Mora, die met zijn kantoor tot voor kort juridisch advies gaf aan de president. “Ik ga mijn vriendschap met Fonseca Mora niet ontkennen. Hij is mijn vriend”, zei hij woensdag aan televisiezender Telemetro. “In moeilijke tijden zoals deze laten vrienden elkaar niet zomaar vallen.” Varela maakte wel duidelijk dat hij als president de belangen van zijn land moet verdedigen, en dat hij de samenwerking met Fonseca Mora al een tijd geleden stopzette omdat er een onderzoek liep tegen het kantoor in Brazilië.

bron: Belga