Nederlandse veiligheidsminister Van der Steur trekt toch boetekleed aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse Veiligheidsminister Ard van der Steur heeft tijdens het debat over de aanslagen in Brussel toch het boetekleed aangetrokken. Hij beloofde de Tweede Kamer te tonen dat zijn aanpak van het terrorisme "zichtbaar verandert". Hij gaat overal beter op zitten en hij zal ook pro-actiever worden, beloofde hij. De oppositie had eerder in het debat steen en been geklaagd over de passiviteit van de minister. Ook moest hij meer naar zichzelf kijken dan alleen de gebeurtenissen in het algemeen te beschouwen. Het debat gaat vooral over het volgens de oppositie onvoldoende aanpakken van terrorisme en met name van Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers in Brussel.

De man kon niet alleen ongehinderd vanuit Turkije in Nederland aankomen, Nederland deed ook niks met informatie over El Bakraoui en zijn broer die het politiekorps van New York aan onze noorderburen gaf. Daar zijn bepaalde verklaringen voor, maar de minister heeft ook erkend dat betere communicatie nodig is.

Premier Mark Rutte nam de minister in bescherming. Hij zei ook dat er in een volwassen democratie wordt gekeken hoe je lering uit iets moet trekken. Dat is belangrijker dan alleen maar te kijken naar wie ergens verantwoordelijk voor is. Bovendien kun je volgens de minister-president àlles goed doen en dan kan er toch iets gebeuren.

bron: Belga