Moscovici pleit voor zwarte lijst fiscale paradijzen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het schandaal van de Panama Papers onderstreept de "urgentie" voor de Europese Unie om een eengemaakte "zwarte lijst" met belastingparadijzen uit te werken op basis van gemeenschappelijke criteria van de 28 lidstaten. Dat heeft eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici gezegd. De pan-Europese lijst van "jurisdicties die op fiscaal vlak niet willen meewerken" moet meer zijn dan een simpele optelsom van bestaande nationale lijsten, zei de Franse eurocommissaris donderdag in Brussel.

Moscovici herinnerde eraan dat de Europese Commissie al "een eerste stap" heeft gezet door vorige zomer een lijst met dertig fiscale paradijzen uit te brengen, samengesteld op basis van de lijsten van de lidstaten. Ook Panama dook toen al op. De lijst kreeg echter forse kritiek omdat ze onvolledig zou zijn en gebaseerd op weinig actuele gegevens.

De eurocommissaris zou de lijst binnen dit en zes maanden klaar willen en roept de lidstaten op zich onverwijld aan de criteria te zetten. Zelf denkt hij onder meer aan criteria op vlak van transparantie en de geldende regels rond witwassing.

In het ultieme geval zouden ook Europese sancties mogelijk moeten zijn tegen landen die weigeren mee te werken. Maar wel pas na een fase van bilaterale onderhandelingen met de betrokken overheid, zo verduidelijkte een Europese bron nog.

bron: Belga