Erdogan voert druk op Europa op om akkoord volledig uit te voeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als de Europese Unie het akkoord met Turkije over de vluchtelingencrisis niet volledig uitvoert, zal Turkije het akkoord niet verder naleven. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd. Hij verwees met name naar het engagement om alle Turken tegen eind juni visavrij naar Europa te laten reizen. "Het akkoord bevat duidelijke voorwaarden", zei Erdogan tijdens een toespraak in Ankara. "Als de Europese Unie niet de nodige stappen onderneemt en haar engagementen niet nakomt, zal Turkije het akkoord niet uitvoeren." Het was duidelijk dat hij de EU aan haar engagement wil houden om de visumvereisten voor Turkse onderdanen ten laatste eind juni af te schaffen, op voorwaarde dat Turkije aan alle wettelijke vereisten voldoet.

In het kader van het akkoord hebben Europa en Turkije afgesproken dat de EU-landen een Syrische vluchteling van Turkije zullen overnemen voor elke Syriër die vanuit Griekenland naar Turkije teruggestuurd wordt. Maandag werden de eerste tweehonderd personen terug naar Turkije gestuurd, maar sindsdien is de verdere uitvoering van het akkoord vastgelopen. Griekenland heeft met een enorme piek in het aantal asielaanvragen te maken - aanvragen die allemaal verwerkt moeten worden vooraleer de betrokkenen naar Turkije kunnen worden teruggestuurd.

In het Europees Parlement legde Maarten Verwey, de Nederlander die voor de EU de uitvoering van het akkoord in goede banen moet leiden, donderdag uit dat op de Griekse eilanden meer dan 4.200 asielaanvragen werden ingediend sinds het akkoord op 20 maart in werking trad. Er is gewoon te weinig personeel om al die aanvragen snel verwerkt te krijgen. De Griekse autoriteiten al weten dat de massa te behandelen dossiers voor een "pauze" van veertien dagen zal zorgen in het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije.

Verwey benadrukte in het Parlement dat hard gewerkt wordt aan de opleiding van de nodige medewerkers van EASO, het Europese asielbureau. Daarenboven heeft Erdogan nieuwe wetgeving ondertekend die Syriërs de nodige bescherming biedt, zodat ze effectief kunnen worden teruggestuurd, zei Verwey. Tot nu werden alleen economische migranten worden teruggestuurd, de nieuwe wetten moeten het mogelijk maken dat alle Syriërs in Turkije tijdelijke bescherming kunnen krijgen.

bron: Belga