Braziliaanse presidente moet worden afgezet

Braziliaanse presidente moet worden afgezet

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff moet worden afgezet vanwege beschuldigingen rond corruptie. Dat heeft Jovair Arantes, de voorzitter van de parlementaire commissie die de beschuldigingen tegen Rousseff moet onderzoeken, woensdag verklaard. Volgens oppositielid Arantes, die de commissie van 65 afgevaardigden leidt, zijn er voldoende bewijzen om de procedure voort te zetten om Rousseff mogelijk af te zetten.
Naast de beschuldigingen van corruptie tijdens haar eigen verkiezingscampagne, staat Rousseff in haar land onder druk vanwege de zwakke economie, de groeiende werkloosheid en het Petrobrasschandaal, waarbij verschillende bedrijven en politici betrokken zijn.
De commissie stemt maandag over het voorstel van Arantes. Als het wordt goedgekeurd, wordt het rapport doorgespeeld naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Als de Kamer met een tweederdemeerderheid (342 van de 513 stemmen) stemt voor de afzetting van Rousseff, dan wordt zij automatisch geschorst voor 180 dagen. In die periode zal de Senaat beslissen of ze president blijft of niet.

bron: Belga