Verlengd weekend in Venezuela om energie te sparen

De bevolking van Venezuela heeft de komende twee maanden een dag langer weekend. Doel van de tijdelijke maatregel is om energie te besparen in het Zuid-Amerikaanse land.

Het nieuws werd bekendgemaakt door de Venezolaanse president Nicolas Maduro tijdens een lange televisietoespraak. In zijn speech deed hij een zestigdagenplan uit de doeken, dat een einde moet maken aan de energiecrisis waar het land mee kampt. Voor de komende twee maanden zijn alle vrijdagen in Venezuela vrije dagen. Daarnaast roept Maduro grootverbruikers, zoals hotels en winkelcentra, op om dagelijks ten minste negen uur zelf elektriciteit op te wekken. De industrie moet haar stroomverbruik met 20% terugdringen. Daarnaast verzoekt de president burgers om spaarzaam te zijn met elektriciteit.

De Venezolaanse regering hoopt door de productiviteit te verminderen minder energie te verbruiken. Door langdurige droogte is het waterniveau in rivieren en stuwmeren bijna te laag voor de waterkrachtcentrales in het Zuid-Amerikaanse land. Hierdoor is er een tekort ontstaan in het land omdat de energietoevoer in Venezuela voor 60% afhankelijk is van waterkracht. Maduro liet tijdens de paasvakantie al het hele land stilleggen om het elektriciteitsverbruik te verminderen, waardoor het waterniveau achter de belangrijkste stuwdam van het land 22 centimeter minder zakte dan gebruikelijk.

De oppositiepartijen vrezen echter voor een «bittere recessie» van zodra het plan in werking treedt. De extra vrije dagen hebben onvermijdelijk ook gevolgen op scholen en ambtelijke procedures. Venezuela kampt daarnaast ook met inflatie en voedsel- en medicijntekorten.

Het land heeft al jaren last van stroomstoringen, waardoor bewoners soms dagenlang zonder licht zitten. Eerder werden al de openingstijden van winkelcentra en publieke instanties verkort om het probleem terug te dringen.

Foto AFP / J. Barreto