Nederlanders stemmen tegen EU-verdrag met Oekraïne

In een referendum hebben de Nederlanders het Europees handelsverdrag met Oekraïne verworpen. Nederlands premier Mark Rutte wil een oplossing zoeken die voor alle partijen «acceptabel» is.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Ruim 61% van onze noorderburen die hun stem uitbrachten in het referendum hebben ‘nee' gestemd, tegenover 38% voorstemmers. De opkomst ligt ook boven de vereiste drempel van 30%, waardoor de uitslag geldig is. Het referendum is echter enkel raadgevend en niet bindend. De Nederlandse regering is dus niet verplicht iets met de uitslag te toen, maar premier Rutte liet eerder al weten het resultaat niet zo maar te willen negeren. «Mijn politieke opvatting is dat met zo een grote overwinning van ‘neen' de ratificatie van het verdrag niet zonder meer kan doorgaan. We gaan er binnen het kabinet heel zorgvuldig naar kijken, ook met onze Europese partners en met het Nederlandse parlement.» Volgens de premier kan het echter nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt.

Het Europees associatieverdrag met Oekraïne dat voor meer handel tussen de EU en Oekraïne zou moeten zorgen, werd in 2014 al ondertekend door de 28 lidstaten. Ook premier Rutte zette toen zijn handtekening onder het verdrag, maar dat kan nu eventueel herzien worden. Er zijn heel wat tegenstanders van het handelsverdrag omdat het akkoord Oekraïne een stapje dichter brengt tot het EU-lidmaatschap, terwijl het land één van de meest corrupte van Europa is.

Intussen wacht EU-president Donald Tusk rustig af hoe Nederland om zal gaan met het resultaat. Tusk benadrukt wel dat de voorlopige uitvoering van het verdrag, dat door de 27 andere lidstaten is geratificeerd, ondertussen gewoon doorgaat. President van Oekraïne, Petro Porosjenko, blijft ondanks het aantal Nederlandse nee-stemmen vasthouden aan de toenaderingspolitiek richting de Europese Unie. «De stemming in Nederland verplicht tot niets. Maar we zullen er wel over nadenken.»

Foto AFP / B. Maat