Peeters wil komaf maken met 38-urenweek

20151002 - OOSTAKKER, BELGIUM: Illustration picture shows workers in action at the inauguration of the new factory and logistic center of Volvo Group Trucks Operations, in Oostakker, Gent, Friday 02 October 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Als het van regering-Michel afhangt is de klassieke werkweek, waarin we 38 uur werken, binnenkort verleden tijd. Er ligt een voorstel op tafel dat werknemers toelaat om in drukkere periodes meer uren te werken. In ruil daarvoor kunnen ze wanneer het kalm is minder tijd op de werkvloer doorbrengen. Dat schrijft De Morgen. 

Volgens de wet werkt de Belgische werknemer officieel 38 uur per week, of 7,5 uur per dag. In een aantal bedrijven springen daar nu al soepel mee om, maar over het algemeen passen heel wat sectoren dit systeem rigide toe. In het kader van de begrotingsonderhandelingen komt Minister van Werk Peeters nu met een voorstel om deze regeling om te gooien.De CD&V-minister stelt voor om arbeidscontracten niet meer op te stellen op basis van de gepresteerde uren per week maar per jaar. Dat maakt het voor bedrijven mogelijk om in piekperiodes hun personeel meer te laten werken en in kalme periodes minder.

Vooral in industriële sectoren zou dat een goede zaak zijn. Zo kan er bij grote bestellingen meer gewerkt worden om het daarna weer rustiger aan te doen. Voor de duidelijkheid: het aantal gepresteerde uren per jaar verandert niet. Ook komen er limieten. Zo zou je maximaal 45 uren per week kunnen presteren.

Werkbaar werk

Dat nieuwe voorstel maakt deel uit van ‘werkbaar werk’, het pakket waarmee Peeters werknemers een draaglijkere loopbaan wil bieden en de arbeidsmarkt flexibeler wil maken voor werkgevers.

Een akkoord over het voorstel en de andere onderdelen van het pakket is er nog niet.

[polldaddy poll=”9377362″]

Foto Belga / N. Maeterlinck