Een gebroken hart is écht levensgevaarlijk

Kan je echt sterven aan een gebroken hart? Een Deense studie lijkt te opperen van wel. Mensen wiens partner onverwacht sterft, lopen een verhoogd risico op hartproblemen.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Heel wat wetenschappers hebben zich al gebogen over een verrassend gegeven: wanneer mensen hun partner verliezen, gebeurt het regelmatig dat ze niet veel later zelf het loodje leggen. Zo is al vaker met cijfermateriaal aangetoond dat kersverse weduwes en weduwenaars een hoger risico lopen om te sterven aan beroertes en hartaandoeningen, alleen het achterliggende mechanisme is onduidelijk.

Onregelmatige hartslag

Een verklaring biedt ook een nieuw Deense meta-onderzoek niet, maar de trend wordt wel bevestigd. Uit de analyse van de medische data van een miljoen Denen blijkt dat het risico om voor het eerst een onregelmatige hartslag te ontwikkelen 41% hoger ligt bij mensen die recent hun geliefde  verloren. Dat cijfer loopt nog op bij min-60-jarigen (50%) en bij zij wiens partner voor de dood in goede gezondheid verkeerde (57%). Voor hen kwam die dood nog meer als een verrassing.  Het risico is het hoogst 8 à 14 dagen na het overlijden van de partner en neemt dan geleidelijk af. Na een jaar is het risicio ongeveer hetzelfde als voor de gemiddelde bevolking.

Causaal verband

De wetenschappers benadrukken wel dat ze geen causaal verband hebben aangetoond. Het overlijden van iemands partner wordt beschouwd als een van de meest stresserende levensgebeurtenissen. Het kan leiden tot depressie en kan ervoor zorgen dat mensen slaap en eetlust verliezen, teveel drinken of stoppen met bewegen, allemaal factoren die bijdragen tot een slechtere gezondheid.