Zeventien doden bij terroristische aanval maandag in Brazzaville

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de "terroristische aanval" maandag in het zuiden van Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo, zijn zeventien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de regering dinsdagavond meegedeeld.

Volgens Thierry Moungalla, de woordvoerder van de regering zijn er voorlopig 17 dodelijke slachtoffers geteld, onder hen drie mensen van het leger, twee burgers en twaalf aanvallers.

"Zes leden van de Force publique raakten gewond, alsook enkele burgers. Het aantal wordt nog geëvalueerd", zo voegde Moungalla er nog aan toe.

Wat de materiële schade betreft, werden volgens Moungalla zes commissariaten, een stadhuis, twee controleposten en verschillende voertuigen verbrand.

Moungalla wijst ook met een beschuldigende vinger naar de voormalige militiechef Frédéric Bintsamou. "De veiligheidsdiensten hebben tijdens de aanvallen een vijftigtal voormalige militieleden gearresteerd. Alles wijst erop dat het om voormalige Ninjas-militieleden gaat, die nog altijd onder het gezag van Bintsamou staan."

In de nacht van zondag op maandag werden de inwoners van de wijken in het zuiden van Brazzaville opgeschrikt door schietpartijen en kanonschoten. Schoten van automatische wapens waren tot de ochtend bijna onafgebroken hoorbaar, en hielden maandagnamiddag pas helemaal op. Duizenden inwoners vluchtten naar het centrum en het noorden van de hoofdstad.

Bron: Belga