Verdachte in onderzoek naar verijdelde aanslag Parijs betwist betrokkenheid

Verdachte in onderzoek naar verijdelde aanslag Parijs betwist betrokkenheid

Yassine Alami (33), de man die vorige week vrijdag is opgepakt in het onderzoek naar de verijdelde aanslag in Parijs, betwist elke betrokkenheid bij terrorisme. Dat meldt zijn advocaat, meester Thomas Descamps. Die heeft voor de Brusselse raadkamer weliswaar niet om de vrijlating van zijn cliënt gevraagd. “Er moeten nog een heel aantal onderzoeksdaden uitgevoerd worden die meer licht kunnen werpen op het dossier”, zei de advocaat. De raadkamer spreekt zich in de loop van de dag uit over de verdere aanhouding van Alami. Uit gerechtelijke bronnen vernam Belga dat Alami al eerder veroordeeld werd voor diefstallen en inbraken. De man zou ook toegeven dat hij in contact stond met Reda Kriket, de hoofdverdachte die op 24 maart in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt werd opgepakt, en met andere protagonisten in het dossier, maar enkel om samen met hen nieuwe diefstallen te plegen. Van terreurplannen zou hij volgens zijn eigen verklaring niets afgeweten hebben.

Volgens de Franse autoriteiten had Reda Kriket vergevorderde plannen om een aanslag te plegen in Frankrijk. Bij een huiszoeking in een Parijse voorstad werden verschillende kalasjnikovs en explosieven aangetroffen. Kriket was in juli 2015 door de Brusselse correctionele rechtbank nog tot 10 jaar cel veroordeeld in het proces rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani.In België waren ook twee mannen opgepakt, Abderrahmane A. (geboren op 21/06/1977) en Rabah M. (geboren op 19/03/1982), beiden van Algerijnse nationaliteit. Rabah M. werd vrijdagochtend 25 maart in Sint-Gillis opgepakt, en Abderrahmane A. werd diezelfde vrijdagmiddag op de Rogierlaan in Schaarbeek opgepakt. Zij verschijnen morgen, donderdag, voor de raadkamer.

Ook in Nederland werden drie mannen in de boeien geslagen. Frankrijk vraagt dat één van hen, Anis B., zou overgeleverd worden.

bron: Belga