Staakt-het-vuren in Nagorno-Karabach wordt "in het algemeen" goed gerespecteerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het staakt-het-vuren dat Armenië en Azerbeidzjan gesloten hebben, heeft de situatie in de enclave Nagorno-Karabach weer tot bedaren gebracht. Het bestand werd de voorbije 24 uur "in het algemeen" goed nageleefd, zo valt bij de verschillende partijen te horen. "Het staakt-het-vuren aan de frontlinie is deze nacht in het algemeen gerespecteerd", verklaart het ministerie van Defensie van de Armeense separatisten in Nagorno-Karabach. Ook in Azerbeidzjan meldt Defensie dat het bestand goed wordt nageleefd. Artsrun Hovhannisian, een woordvoerder van het Armeense ministerie van Defensie, zegt dan weer dat er vandaag nog "sporadisch" schoten worden afgevuurd, "maar niet zo intensief als de voorbije dagen".

Azerbeidzjan en Armenië hadden gisteren een staakt-het-vuren afgesloten, nadat het geweld in de betwiste regio Nagorno-Karabach weer in alle hevigheid was opgelaaid. De heropflakkering van de gevechten had op vier dagen tijd aan minstens 75 mensen het leven gekost. Bakoe zegt bij de gevechten 31 soldaten en 4 burgers te hebben verloren, de autoriteiten in Nagorno-Karabach maken melding van 35 gedode soldaten en 5 omgekomen burgers.

Het leger van Azerbeidzjan zegt de voorbije dagen verschillende strategische hoogtes te hebben veroverd, waardoor de demarcatielijn voor het eerst in meer dan 20 jaar zou zijn verschoven. Jerevan ontkent evenwel dat het terrein heeft verloren.

Intussen probeert Rusland een bemiddelende rol in het conflict op zich te nemen. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reisde vandaag af naar Azerbeidzjan en heeft vrijdag in Moskou een ontmoeting met zijn Armeense ambtgenoot, zegt woordvoerster Maria Zakharova. Ook de Russische president en eerste minister overleggen met hun Armeense en Azerbeidzjaanse ambtgenoten. "We verwachten dat Ruslands intense inspanningen zullen bijdragen tot een stabiele wapenstilstand en tot de hervatting van het onderhandelingsproces voor een vreedzame oplossing van het conflict", aldus Zakharova.

De vroegere Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds het eind van de jaren tachtig in onmin met elkaar in verband met Nagorno-Karabach. De meerderheid in die regio bestaat uit Armeniërs, maar het gebied is in de Sovjettijd bij Azerbeidzjan gehecht. Nagorno-Karabach werd de inzet van een oorlog die tussen 1988 en 1994 aan 30.000 mensen het leven heeft gekost en honderdduizenden op de vlucht heeft gejaagd. Ondanks jaren van onderhandelen en de ondertekening van een staakt-het-vuren, is er nog steeds geen vredesverdrag.

Bron: Belga