Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko begint honger- en dorststaking

Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko begint honger- en dorststaking

De Oekraïense gevechtspilote Nadia Savtsjenko, die in Rusland is veroordeeld tot 22 jaar cel wegens betrokkenheid bij de moord op twee Russische televisiejournalisten, is woensdag begonnen met een honger- en dorststaking. Ze wil daarmee druk zetten op de Russische autoriteiten om haar naar Oekraïne te laten terugkeren. De honger- en dorststaking is niet onverwacht. De 34-jarige vrouw had aangekondigd dat ze zou stoppen met eten en drinken eens het begin van haar gevangenisstraf formeel bevestigd werd. Een rechtbank in Donetsk, in het zuidwesten van Rusland, heeft dat gisteren gedaan.

Savtsjenko, die in eigen land is uitgegroeid tot een symbool van het verzet tegen Rusland, is niet aan haar proefstuk toe met haar hongerstaking. Tussen december 2014 en maart 2015 at ze meer dan 80 dagen niet, en ook begin maart zag ze zeven dagen af van voeding en vocht.Het Russische gerecht bevond haar op 22 maart schuldig aan betrokkenheid bij de moord in juni 2014 op twee Russische televisiejournalisten in het separatistische oosten van Oekraïne. Savtsjenko ontkent de beschuldigingen en spreekt over een “politiek proces”.

Sinds de veroordeling schuiven de Oekraïense autoriteiten en Russische media de hypothese naar voren van een mogelijke gevangenenruil tussen Kiev en Moskou. Savtsjenko zou daardoor naar Oekraïne kunnen terugkeren. Gisteren heeft het Kremlin nog laten weten dat er daarover geen onderhandelingen lopen met de Oekraïense autoriteiten.

bron: Belga