Groen verzet zich tegen komst Ikea op voorgestelde site in Wevelgem

Groen verzet zich tegen komst Ikea op voorgestelde site in Wevelgem

Groen verzet zich tegen de komst van de Zweedse meubelgigant Ikea naar de site Ter Biest in Wevelgem. De partij heeft wel geen bezwaar tegen de inplanting van Ikea in een zone die nu al dient voor economische doeleinden. Groen gaf gisteren zijn visie op de plannen. Volgens Groen gaat de overheid te hard mee in de plannen van Ikea, die een zo goed mogelijke locatie zoekt voor een nieuwe vestiging. De partij ziet toch enkele problemen. Ten eerste heeft ze vragen rond de mobiliteit. “Ikea heeft een studie besteld die opgemaakt is op basis van oude cijfers. De verkeerssituatie in Wevelgem en Bissegem is nu al een heikel punt”, aldus Carlo De Winter, gemeenteraadslid in Wevelgem. Groen vindt het ook vreemd dat er bepaalde oude maatregelen zouden verdwijnen nu Ikea een vestiging plant. Zo stond er een ondertunneling tussen Gullegem en Wevelgem gepland in een eerdere studie, maar nu Ikea zijn plannen bekend heeft gemaakt, blijkt een aanpassing van enkele omliggende kruispunten voldoende.

Ten tweede is er de inname van de open ruimte. “Voor ons is het onaanvaardbaar dat één bedrijf de ruimtelijke ordening in de regio door elkaar schudt”, aldus provincieraadslid Maarten Tavernier.

En dan is er nog het milieu-aspect. Groen verwacht dat de Ikea-site, mocht die er al komen, ecologisch verantwoord zal zijn. Zo is volgens de eerste schetsen parking voorzien rond de winkel, maar Groen pleit voor een boven- of ondergrondse parking en verwacht ook inspanningen rond onder meer hernieuwbare energie. “Er is nog letterlijk veel werk aan de winkel”, klinkt het.

Groen wil geen uitspraak doen over een andere locatie. “Intercommunale Leiedal is op dit moment bezig met een onderzoek en bestudeert andere mogelijkheden. We wachten daar op”, besluit Tavernier. Groen hoopt ook dat Ikea samen met de lokale besturen rond de tafel gaat zitten om samen naar een goede locatie te zoeken. De partij verwacht dat het gemeentebestuur snel klare wijn schenkt over de situatie.

bron: Belga