Duitsland kan grenscontroles stopzetten op 12 mei

Duitsland kan grenscontroles stopzetten op 12 mei
Duitsland kan grenscontroles stopzetten op 12 mei

Duitsland kan vanaf midden mei tijdelijk de grenscontroles opheffen, als de vluchtelingenstroom blijft afnemen, zo heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag gezegd. “We zullen de grenscontroles niet verlengen na 12 mei als het aantal (migranten, red.) even laag blijft, na de sluiting van de Balkanroute, zo zei de Maizière op de Oostenrijkse staatszender ORF. De controles aan de Oostenrijkse grens werden begin september ingevoerd, toen er dagelijks meer dan 10.000 migranten en vluchtelingen aankwamen in Duitsland.
Het grootste deel daarvan waren oorlogsvluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan. Velen hadden de gevaarlijke oversteek van de Egeïsche Zee gemaakt, alvorens hun weg via de Balkanroute naar Noord-Europa verder te zetten.
Duitsland heeft vorig jaar meer dan 1,1 miljoen migranten opgevangen. Maar volgens de Maizière is het aantal asielzoekers gedaald nadat Oostenrijk en andere landen langs de Balkanroute in februari de grenzen sloten. Nu zouden het er naar schatting nog zo’n 140 mensen per dag zijn.

Bron: Belga