België neemt 100 asielzoekers uit Griekenland over

door
Belga
Leestijd 1 min.

België zal "de komende dagen" honderd plaatsen vrijmaken voor vluchtelingen die zich nu nog in Griekenland bevinden maar in het kader van het Europese 'relocatieplan' naar andere lidstaten worden overgebracht. Dat bericht van De Standaard wordt vanmiddag bevestigd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De beslissing staat los van het akkoord dat Europa met Turkije gesloten heeft om Syrische vluchtelingen die in Griekenland geen asiel vragen of krijgen terug naar Turkije te sturen, in ruil voor de hervestiging van andere Syriërs die de oversteek naar Griekenland niet hebben gedaan.

Hier is het relocatieplan van toepassing. Dat werd vorige zomer overeengekomen en voorziet in de herplaatsing van meer dan 100.000 vluchtelingen en mensen in nood. Het plan werkt met een verdeelsleutel die alle lidstaten verplicht mensen van Italië en Griekenland over te nemen.

In totaal moeten 66.400 personen vanuit Griekenland naar andere landen worden overgebracht. Het is in dat kader dat België nu honderd plaatsen ter beschikking stelt "als eerste inspanning vanuit Griekenland", zegt Francken.

bron: Belga