Antwerpse haven heeft 800 vacatures de komende jaren

Antwerpse haven heeft 800 vacatures de komende jaren

De Antwerpse havenbedrijven binnen de koepelorganisatie Alfaport verwachten dat ze in de komende drie jaar zowat 800 nieuwe vacatures zullen hebben, waarvan ongeveer een derde door groei van de activiteiten. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse bevraging, waarover ook de VRT vandaag bericht. IT-profielen worden steeds belangrijker, luidt het. Alfaport peilt tweejaarlijks bij de leden naar het verwachte aantal vacatures in de komende jaren. Zowat 44 bedrijven gaven hun verwachte aantallen door. Directeur Stephan Vanfraechem benadrukt vooreerst dat het om jobs los van de havenarbeiderspool gaat, voor diverse functies zoals commerciële bedienden, expediteurs, enzovoort.

Volgens Vanfraechem is het aantal vacatures veelal te danken aan vervanging van werknemers die met pensioen gaan of vertrekkers. Maar er is ook een andere reden: “Het positieve aan het ganse verhaal is dat behalve die vervangingen, 29 procent van de verwachte vacatures specifiek toegeschreven wordt aan de groei van de activiteiten. Antwerpen blijft groeien, onder meer als containerhaven. Dat trekt ook allerlei bijkomende activiteiten aan.”Opvallend volgens de directeur is dat er steeds meer IT-profielen worden gevraagd. “Steeds meer werk – zoals dat van manifestbedienden die de aanloop van schepen regelen – wordt geautomatiseerd. Je krijgt dus complexere computertoepassingen, die de vraag naar IT-profielen doen toenemen”, vervolgt hij.

Daarom stijgen ook de diplomavereisten: “Er zijn nog steeds jobs voor personen met een middelbare opleiding, maar steeds meer worden personen gezocht op minimaal een bachelorniveau”, besluit de directeur.

Volgens de Nationale Bank was de Antwerpse haven in 2013 goed voor bijna circa 61.500 directe en 88.200 indirecte banen.

bron: Belga