Advies Europees Hof rond Arco-zaak bekend op 2 juni

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag een hoorzitting gehouden over de Arco-kwestie. Het hof moet zich buigen over de geldigheid van de waarborgregeling van Arco. Het advies van de advocaat-generaal van het Hof wordt alvast verwacht op 2 juni. Dat heeft Stefaan Van der Jeught, woordvoerder bij het Europees Hof van Justitie, aan Belga bevestigd. Na meer dan 5 jaar moet er duidelijkheid komen over de Arco-zaak. Na de val van Dexia ontstond er discussie of de 800.000 Arco-coöperanten moesten beschouwd worden als spaarders, en bijgevolg onder de waarborgregeling vielen, of als aandeelhouders. Het voorstel om de coöperanten een waarborg toe te staan, botste op juridische bezwaren. Zo zagen tegenstanders een vorm van discriminatie met de andere Dexia-aandeelhouders.

De kwestie werd voorgelegd aan het Grondwettelijk Hof. Dat Hof besliste in februari 2015 om zes prejudiciële vragen te stellen aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat Hof hield vandaag, na een eerdere schriftelijke procedure, een hoorzitting over de zaak. Aan het einde van de zitting werd bekendgemaakt dat de advocaat-generaal zijn conclusies op 2 juni zal bekendmaken.

Het ziet er dus naar uit dat de 800.000 coöperanten na vijf jaar duidelijkheid zullen krijgen of de waarborgregeling overeind blijft of niet.

bron: Belga