Actie vrachtwagenchauffeurs op E40 voorbij

door
Belga
Leestijd 1 min.

De actie van een zestal vrachtwagenchauffeurs op de E40, lijkt van de baan. De vrachtwagens hebben de snelweg in Groot-Bijgaarden verlaten, meldt het Verkeerscentrum. De camioneurs toonden verschillende vlaggen van sectorfederatie UPTR, maar die zegt de actie niet georganiseerd te hebben. De vrachtwagenchauffeurs veroorzaakten vanochtend heel wat verkeershinder op de E40. Eerst in de richting van Gent tussen Ternat en Affligem, en vervolgens in de omgekeerde richting. De wegpolitie kwam ter plaatse. In eerste instantie werden drie rijstroken geblokkeerd, maar naar het einde toe kon het verkeer gemakkelijker voorbijrijden.

Aan verschillende vrachtwagens hingen vlaggen van sectorfederatie UPTR. "Maar wij hebben deze actie niet georganiseerd", benadrukt UPTR-secretaris-generaal Michaël Reul. "Wij hebben nooit opgeroepen om wegblokkades te organiseren. Wij zijn geen vakbond en vormen als werkgeversorganisatie een juridische entiteit. We zijn dus verantwoordelijk voor wat we zeggen. We kunnen het ons niet permitteren om een deurwaarder op ons dak te krijgen om de schade te vergoeden."

Reul zegt de spontane acties en het ongenoegen van de chauffeurs over de kilometerheffing wel te begrijpen. "Dit zijn geen acties van vakbondsmensen die een syndicale premie krijgen. Ze verdienen niets en nemen een enorm risico. Hoe vaak komt het voor dat ondernemers en zelfstandigen het risico nemen om op straat te komen? Het is dan ook schandalig dat niemand reageert, zelfs niet na drie dagen. Men minimaliseert de problemen."

bron: Belga