Vredesactie kritisch over Vlaamse vergunning voor militair materieel voor Qatar

Vredesactie kritisch over Vlaamse vergunning voor militair materieel voor Qatar

De Vlaamse overheid heeft in februari een uitvoervergunning voor militair materieel voor Qatar goedgekeurd. De vzw Vredesactie, die de vergunning vandaag opmerkte in het maandelijks gepubliceerde verslag van de Vlaamse regering over de vergunningen voor ‘wapens en aanverwant materiaal’, reageert kritisch. “Qatar is een van de strijdende partijen in Jemen en heeft een troepenmacht ter plaatse van 1.000 manschappen. Bovendien is het land betrokken bij het bewapenen van extremistische groeperingen in Syrië”, zegt woordvoerder Bram Vranken. De vergunning betreft ‘speciaal militair oefenmaterieel of apparatuur voor het nabootsen van militaire scenario’s, simulatoren speciaal ontworpen voor opleiding in het gebruik van vuurwapens of andere wapens (…) en speciaal ontworpen onderdelen’. Met de vergunning is een bedrag van 1,195 miljoen euro gemoeid.

“Minister-president (Geert) Bourgeois zei in oktober vorig jaar in de commissie geen wapens te leveren aan partijen in gewapend conflict, dat was volgens de minister het Vlaams standpunt”, zegt Bram Vranken. “Qatar is betrokken bij de oorlog in Jemen, steunt gewelddadige groeperingen in Syrië en is een bron van instabiliteit in het Midden-Oosten. Het is tijd dat Bourgeois de daad bij het woord voegt.”Vredesactie benadrukt dat Qatar een van de belangrijkste bondgenoten is in de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in Jemen. “De Verenigde Naties hebben 119 inbreuken op het internationaal humanitair recht vastgesteld, gepleegd door de Saoedisch geleide coalitie. Meer dan 6.000 mensen verloren intussen het leven”, aldus Vredesactie.

Volgens de vzw verergert de situatie in Jemen met de dag. “Tachtig procent van de bevolking lijdt honger en duizenden mensen zijn gevlucht. Dat de Vlaams regering wapens stuurt naar een van de strijdende partijen in dit conflict is onbegrijpelijk.” Bovendien is Qatar volgens Vredesactie een belangrijke wapenleverancier van gewapende Syrische rebellengroeperingen zoals het Al-Nusra Front.

bron: Belga