VIB bundelt krachten met agrotechcluster in North Carolina

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), een onderzoeksinstituut dat bijna 1.500 wetenschappers uit de vijf Nederlandstalige universiteiten in ons land verenigt, sluit een samenwerkingsovereenkomst met de North Carolina State University (NC State). Deze samenwerking biedt een groeipotentieel voor de sector in zowel België als North Carolina, meldt VIB. De twee kennisinstituten zijn internationaal toonaangevende spelers in plantenbiotechnologisch onderzoek en hebben een sterke interactie met hun plaatselijk agrotechclusters, zowel de Gentse agrotechcluster als AgBio(sphere) in het Amerikaanse Research Triangle Park.
VIB en NC State zullen focussen op samenwerkingsverbanden in het onderzoek naar de invloed van het geheel van leven in de bodem op planten, het delen van planten, systeembiologie en synthetische biologie, monitoren van plantengroei, precisielandbouw en verwante wetenschappen. “De expertises van VIB en NC State vullen elkaar aan”, zegt Dirk Inzé, directeur van het Departement Planten Systeembiologie VIB/UGent. “Door samen te werken, creëren we een belangrijke synergie: niet alleen op academisch niveau, maar ook voor het vertalen van de resultaten naar biotechnologische innovaties in de landbouw.”
VIB heeft een uitstekend model voor het ontwikkelen van fundamentele wetenschappelijke ontdekkingen die leiden tot start-ups, zegt Steve Lommel, geassocieerd decaan Faculteit Landbouw- en Levenswetenschappen (NC State University) en directeur van het North Carolina Agricultural Research Service. Hun model om basisonderzoek toe te passen op landbouwproblemen kan dan weer VIB inspireren.
Met hun samenwerking willen VIB en NC State onderzoekers uitwisselen, samenwerkingsverbanden opstarten en gezamenlijk nieuwe bedrijven oprichten.

bron: Belga