Verkiezingen Congo-Brazzaville - Grondwettelijk Hof bevestigt overwinning van president Sassou Nguesso

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Grondwettelijk Hof van de Republiek Congo heeft maandagavond de overwinning gevalideerd van ontslagnemend president Denis Sassou Nguesso bij de presidentsverkiezing van 20 maart. Die overwinning wordt sterk betwist door de oppositie. De Europese Unie veroordeelt ondertussen het geweld tussen aanhangers van de regering en de oppositie in het Afrikaanse land.

Volgens de definitieve officiële resultaten, die door het Hof werden gemeld op de openbare televisie, won Sassou Nguesso, die al meer dan 30 jaar aan de macht is (1979-1992 en sinds 1997) de verkiezing met 60,19 procent van de stemmen, een resultaat dat iets lager ligt dan de score die de overheid op 24 maart had meegedeeld (60,39 pct).

De opkomst voor de verkiezing bedroeg volgens voorzitter van het Hof Auguste Iloki 68,92 pct. Dat is minder dan de opkomst bij het referendum van 25 oktober (71,16 pct), waar voor de controversiële grondwetswijziging gestemd werd die de kandidatuur van Sassou Nguesso mogelijk maakte.

Na de presidentsverkiezingen zijn in Brazzaville zware gevechten uitgebroken tussen het leger en aanhangers van de oppositie, die sterk worden veroordeeld door de Europese Unie.

Maandagochtend nog hadden aanhangers van de oppositie drie politiebureaus aangevallen, aldus minister van Communicatie Thierry Moungalla, die sprak van een "terroristische daad". Volgens Moungalla is de Ninja-militie verantwoordelijk voor de aanval. Die heeft tijdens de burgeroorlog van 1997 tot 1999 gevochten tegen de aanhangers van president Sassou Nhguesso.

In de wijk Makelekele, die geldt als bolwerk voor de opposite, hebben aanhangers van de oppositie bovendien verschillende straten geblokkeerd. Ze eisen het ontslag van de president. Duizenden inwoners van Makelekele en Mayanga zijn ondertussen hun huizen ontvlucht vanwege de aanhoudende gevechten.

De EU riep de partijen op om een vreedzame oplossing te vinden. "Geweld mag niet het antwoord zijn op de uitdagingen in het land", zei hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini.

Bron: Belga