PanamaPapers – Panamese gerecht opent onderzoek

PanamaPapers - Panamese gerecht opent onderzoek
PanamaPapers - Panamese gerecht opent onderzoek

Het Panamese gerecht start een onderzoek naar het wereldwijde schandaal van belastingontduiking, zo kondigde het Openbaar Ministerie maandag aan. De zaak kwam aan het licht via de zogenaamde PanamaPapers, waarin politici, sport- en zakenmensen genoemd worden. “De feiten die in de nationale en internationale media beschreven worden, onder de noemer PanamaPapers, maken het voorwerp uit van een onderzoek”, zo stelde het Openbaar Ministerie in een verklaring.
“Het doel van het onderzoek is vast te stellen of er strafbare feiten zijn gepleegd, en door wie, alsook het vaststellen van de eventuele financiële schade”, zo klinkt het nog.
Frankrijk, Spanje en Australië openden al een onderzoek in de nasleep van de onthullingen, die gebeurden op basis van 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca.
Mossack Fonseca zelf noemde de onthullingen “misdadig” en sprak van “een aanval” op Panama, dat er regelmatig van beschuldigd wordt een belastingparadijs te zijn. Dat laatste wordt door het land zelf tegengesproken, en de regering kondigde zondag aan om “krachtdadig” te zullen meewerken met het gerecht in het geval van een gerechtelijk onderzoek.
Het Openbaar Ministerie erkende dat de hoeveelheid en de complexiteit van de informatie ongezien zijn, maar zei tegelijkertijd alle beschikbare instrumenten te zullen inzetten om het onderzoek goed te kunnen voeren.

Bron: Belga