Oppositie eist onderzoek naar offshorebedrijf van David Camerons vader

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse oppositie heeft een onafhankelijk onderzoek geëist naar Blairmore Holdings, het offshore investeringsfonds dat jarenlang geleid werd door David Camerons vader Ian. Maandag berichtte de Britse krant The Guardian, in het kader van de Panama Papers, dat het bedrijf er 30 jaar lang in slaagde geen cent aan belastingen op zijn winst te betalen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens het kabinet van de Britse premier David Cameron is de inzet van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca door Blaimore Holdings "een privézaak". De oppositie is het daar echter niet mee eens en vindt dat Cameron moet "stoppen met rond de pot te draaien". "Het is een privézaak in die zin dat het een privébelang is, maar het is geen privézaak als er geen belastingen betaald werden", zegt de leider van de Britse oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn. "Daarom moet er een onafhankelijk onderzoek komen."

Ook schaduwmininster van Financiën John McDonnell, ook een lid van Labour, stelt zich vragen bij de affaire. "De premier zou het goede voorbeeld moeten geven en de situatie moeten toelichten. We hebben nood aan volledige en totale transparantie", zegt hij. McDonnell wijst er ook op dat veel geldschieters van David Cameron in de Panama Papers worden vermeld. "De Conservatieve Partij moet open kaart spelen. Is de premier ermee gediend geld te ontvangen van donoren die beschuldigd worden van belastingontduiking? ", vraagt hij zich af.

Ian Cameron richtte Blairmore Holdings mee op in 1980 en was er directeur tot aan zijn dood in 2010. Het investeringsfonds vermeed belastingen te betalen door tientallen stromannen in te huren op de Bahama's. Die moesten het papierwerk ondertekenen, maar vulden ook verscheidene functies in binnen het bedrijf, zoals penningmeester en secretaris.

Bron: Belga