Ook vertrouwelingen van Marine Le Pen genoemd in PanamaPapers

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vertrouwelingen van Marine Le Pen, voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front national (FN), hebben een "ingewikkeld systeem van offshorevennootschappen" opgericht. Dat schrijft de Franse krant Le Monde op basis van de PanamaPapers, het internationaal journalistiek onderzoek naar 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, een van de grootste leveranciers ter wereld van offshore-vennootschappen in exotische oorden die ideaal zijn voor schermconstructies. Het systeem van Le Pens vertrouwelingen "werd gebruikt om geld Frankrijk uit te loodsen, door middel van schermbedrijven en foute facturen met de bedoeling te ontkomen aan de Franse witwasbestrijding", aldus Le Monde.

Boekhouder Nicolas Crochet en zakenman Frédéric Chatillon zijn de voornaamste namen uit die kring van vertrouwelingen die de Franse krant noemt. Die laatste leidt het bedrijf Riwal, dat de communicatie doet voor FN-kandidaten. Chatillon gaf gisterenavond al te kennen dat hij journalisten "de documenten ter beschikking stelt die aantonen dat onze operaties perfect legaal zijn". Ook het FN liet in een apart persbericht al weten "niet betrokken te zijn bij PanamaPapers".

Volgens Le Monde "werkte Chatillon in 2012, net na de verkiezingen, samen met Crochet om 316.000 euro van Riwal het land uit te krijgen". Daarvoor werd een constructie van vennootschappen opgericht in Hongkong, de Maagdeneilanden en Panama.

Bron: Belga