Ook Fifa-voorzitter Infantino duikt op in onthullingen

De PanamaPapers brengen ook de nieuwe Fifa-voorzitter Gianni Infantino in moeilijkheden, meldt de Britse openbare omroep BBC dinsdagavond. Infantino zou in zijn hoedanigheid van Uefa-directeur tv-rechten verkocht hebben aan Hugo en Mariono Jinkis. Deze zakenlui zijn twee van de veertien mensen die door de Amerikaanse FBI beschuldigd worden van corruptie bij de Wereldvoetbalbond. Nochtans beweerde de Europese voetbalbond nooit zaken gedaan te hebben met een van deze beschuldigden. De deal dateert van 2006 toen Infantino, die in februari Sepp Blatter opvolgde als voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa, nog directeur was van de juridische dienst van de Europese voetbalbond Uefa.

De Zwitser ondertekende toen een tv-contract met Cross Trading, het bedrijf van de Jinkissen, voor de verkoop van de Ecuadoraanse rechten voor de Uefa Champions League. Cross Trading betaalde daarvoor 111.000 dollar. Maar dat bedrijf verkocht op haar beurt die rechten door aan een lokale mediaspeler, in dit geval Teleamazonas, voor een bedrag van 311.170 dollar.Er zou geen bewijs zijn dat Infantino smeergeld ontving voor deze deal. En in een eerste reactie laat de Uefa weten dat de verkoop van de tv-rechten er kwam na een “open en competitief biedingsproces”. Toch brengt dit document, een van de 11 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, zowel Infantino als de Uefa in nauwe schoentjes. Hugo en Mariano Jinkis zijn namelijk door de Amerikaanse FBI in beschuldiging gesteld in de zaak van corruptie binnen de wereldvoetbalbond. De Uefa liet toentertijd verstaan, nooit contact gehad te hebben met een van de 14 beschuldigden. De BBC wijst er op dat noch Uefa noch Infantino de FBI hiervan op de hoogte hebben gebracht.

Eerder doken al de namen op van onder andere Lionel Messi en Juan Pedro Damiani, een lid van zijn ethische commissie van de Fifa, op een van de onthulde documenten.

bron: Belga