Noord-Cypriotische regering neemt ontslag door economische meningsverschillen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De regering van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) is maandag gevallen vanwege meningsverschillen rond het economische beleid. Premier Omer Kalyoncu zal dinsdagochtend officieel het ontslag van zijn regering aankondigen bij president Mustafa Akinci, meldt de centrumlinkse Republikeinse Turkse Partij (CTP) maandagavond. Coalitiepartner van CTP, de rechtse nationale eenheidspartij UBP, heeft zich maandag teruggetrokken uit de regering vanwege meningsverschillen rond het economische beleid, onder meer rond de distributie van het water dat vanuit Turkije wordt aangevoerd.

De TRNC, die enkel door Ankara wordt erkend, heeft te kampen met zware economische problemen. De overheid slaagde er in maart zelfs niet in om alle salarissen te betalen in de openbare sector. "Van zodra we niet meer de mogelijkheden en middelen hebben om ons volk te dienen, is het vormen van een regering niet ons doel en zal dat ook nooit mogen zijn", aldus UBP-voorzitter Huseyin Ozgürgün.

CTP en UBP vormen sinds juli samen een regering. Door het vertrek van UBP, beschikken de centrumlinksen niet meer over voldoende zitjes in het parlement om te regeren: slechts 20 van de 50. CTP-leider Mehmet Ali Talat liet maandagavond al weten, dat zijn partij alle andere partijen zal ontmoeten, in de hoop een nieuwe regering te vormen. De UBP beschikt over 18 zitjes in het parlement, en zou eventueel een regering kunnen vormen met de onafhankelijken en de liberale Democratische Partij.

Cyprus raakte in 1974 opgedeeld in een Grieks en een Turks gedeelte. De Cypriotische overheid controleert sindsdien enkel het zuidelijke gedeelte; de regering van het Turkse noorden wordt niet erkend door de internationale gemeenschap. In 2004 trad Grieks-Cyprus toe tot de Europese Unie, in mei vorig jaar werden de herenigingsgesprekken opgestart. Sinds november werd de intensiteit van de gesprekken opgevoerd, met de steun van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Turkije meldde onlangs nog dat het land hoopt dat het land nog dit jaar herenigd zal worden.

Bron: Belga