Nieuw geweld in Nagorno-Karabach eiste al zeker 64 doden

Nieuw geweld in Nagorno-Karabach eiste al zeker 64 doden
Nieuw geweld in Nagorno-Karabach eiste al zeker 64 doden

Zeker 64 mensen, vooral soldaten, zijn de afgelopen vier dagen omgekomen bij zwaar geweld rond de enclave Nagorno-Karabach. Niets lijkt intussen een militaire escalatie van het conflict te kunnen vermijden, ondanks oproepen van zowel het westen als Moskou om de kalmte te doen terugkeren. De gevechten zijn de zwaarste in twintig jaar, en gingen in de afgelopen nacht verder langs de hele frontlijn. De Azerbeidzjaanse minister van Defensie meldde afgelopen voormiddag de dood van 16 soldaten tijdens 48 uur van gevechten. Dat brengt de totale balans op 64 doden bij zowel militairen als burgers aan beide zijden. “Armenië is blijven schieten op stellingen van het Azerbeidzjaanse leger en burgerdoelen”, aldus de minister in een persbericht. De Defensieminister van de separatistische autoriteiten van Nagorno-Karabach, die gesteund worden door Armenië, beschuldigt Azerbeidzjan ervan om “heel de nacht hun agressie voortgezet te hebben”.

In Wenen vindt vandaag bij de OESO een vergadering van de Minsk-groep plaats over Karabach. Daar moet een oplossing gevonden worden voor dit “bevroren conflict”.Beide partijen schuiven elkaar de verantwoordelijkheid voor de escalatie in de schoenen. Het Hoogland van Karabach is een Armeense enclave in Azerbeidzjan. De vroegere Sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds het eind van de jaren tachtig in onmin met elkaar in verband met Nagorno-Karabach. De meerderheid in de regio bestaat uit Armeniërs, maar het gebied is in de Sovjettijd bij Azerbeidzjan gehecht. Nagorno-Karabach werd de inzet van een oorlog die tussen 1988 en 1994 aan 30.000 mensen het leven heeft gekost en honderdduizenden op de vlucht heeft gejaagd.

Ondanks jaren van onderhandelen en de ondertekening van een staakt-het-vuren is er nog steeds geen vredesverdrag. Er doen zich in het gebied regelmatig opstootjes van geweld voor, maar de nieuwe onlusten lijken heviger te zijn dan doorgaans het geval is.

Bron: Belga