Mossack Fonseca verdedigt zich tegen beschuldigingen in PanamaPapers-onderzoek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat zich sinds de publicatie van de PanamaPapers in het oog van de storm bevindt, heeft gisterenavond gereageerd op de "onvolledige" mediaberichtgeving over zijn werk. "Deze berichten zijn gebaseerd op veronderstellingen en stereotypen, en spelen in op de onwetendheid van het publiek over het werk van bedrijven als het onze", zo zegt Mossack Fonseca in een verklaring. In een document van vier pagina's herhaalt het bedrijf dat het nog nooit werd beschuldigd van of vervolgd werd voor criminele feiten. Zondag werd een deel van de resultaten gepubliceerd van een internationaal journalistiek onderzoek naar 11,5 miljoen gelekte documenten van het advocatenkantoor. Daaruit blijkt dat het advocatenkantoor een van de grootste leveranciers ter wereld is van offshore-vennootschappen in exotische oorden.

Volgens Mossack Fonseca worden die offshore-vennootschappen voor klanten opgezet om "verschillende legitieme redenen", zoals voor grensoverschrijdende fusies en overnames, faillissementen en persoonlijke veiligheid. Daarnaast gebeurt het ook voor de "herstructurering en bundeling van investeringskapitaal van beleggers die in verschillende rechtssystemen leven, en één fiscaal regime willen dat geen enkele belegger bevoor- of benadeelt", aldus het advocatenkantoor.

"We zijn wettelijk en praktisch gezien beperkt in het reguleren van het gebruik door bedrijven die we inlijven, of aan wie we andere diensten aanbieden. We betreuren elk misbruik door bedrijven die we inlijven", zo klinkt het nog in de verklaring.

Bron: Belga