Israël blokkeert de levering van beton voor privépersonen in de Gazastrook

Israël heeft dinsdag de leveringen van beton voor privédoeleinden in de Gazastrook geblokkeerd. De Verenigde Naties spannen zich in om het probleem snel op te lossen. Dat meldde de Israëlische radio dinsdag. De bouwmaterialen zijn van cruciaal belang voor de wederopbouw van de enclave aan de kust na de Gazaoorlog van 2014.
Als reden voor de stopzetting deelde de bevoegde Israëlische dienst COGAT op haar Facebookpagina mee dat de in de Gazastrook heersende Palestijnse organisatie Hamas een deel van de bouwmaterialen voor eigen gebruik benut. Israël vreest dat Hamas haar tijdens de Gazaoorlog van 2014 vernielde tunnels naar Israël weer volledig heeft heraangelegd. Internationale grote projecten zijn door de leveringsstop niet getroffen, zei een COGAT-woordvoerder.
Israël heeft een tiental jaar geleden beslist een zeeblokkade voor de Gazakust op te trekken en controleert daarmee onder de andere de invoer van bouwmaterialen. Ook in het verleden had Israël de import van beton tijdelijk verboden.
In de Gazaoorlog van 2014 hebben volgens de Verenigde Naties rond de 147.000 woningen schade opgelopen.

bron: Belga