Geen proces voor dodelijke Love Parade in Duisburg

Geen proces voor dodelijke Love Parade in Duisburg
Geen proces voor dodelijke Love Parade in Duisburg

Een rechtbank in het Duitse Duisburg heeft vandaag besloten dat het niet doorgaat met de strafrechtelijke vervolging van tien personen die zich moesten verantwoorden voor wat er fout ging tijdens de Love Parade in de stad, in 2010. Bij het gedrang op het overvolle dancefestival vielen 21 doden en meer dan 600 gewonden. Het Duitse Openbaar Ministerie klaagde in 2014 zes lokale ambtenaren en vier werknemers van organisator Lopavent aan voor de feiten. Een rechtbank onderzocht sindsdien of een veroordeling tijdens het proces waarschijnlijk is. Uit het gedetailleerd onderzoek van de aanklachten en uit het voorgelegde bewijsmateriaal bleek dat er onvoldoende bewijsmateriaal is om tot vervolging over te gaan, luidde het vandaag. “Een veroordeling van de verdachte is niet te verwachten.”

De openbare aanklager en de burgerlijke partijen kunnen hiertegen nog in beroep gaan, maar als ook daar nul op het rekest komt, is de procedure uitgeput.De slachtoffers reageren verbolgen. Een van de advocaten van de burgerlijke partijen zei vandaag dat de beslissing een klap in het gezicht is van “extreem getraumatiseerde slachtoffers”.

Op het festival, in juli 2010, ontstond paniek in de tunnels die toegang gaven tot het festival. Negentien mensen werden verpletterd. Nog twee anderen stierven in het ziekenhuis. Minstens 652 anderen raakten gewond, van wie sommige zwaargewond. Bij de doden waren mensen uit Duitsland, China, Australië, Spanje, Italië en Nederland.

Bron: Belga