European Truck Platooning Challenge van start gegaan onder het Atomium

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanmorgen zijn twee vrachtwagens van fabrikant Iveco onder het Atomium begonnen aan de European Truck Platooning Challenge. De semiautomatische trucks zetten koers richting Rotterdam. Bij 'platooning' worden twee of drie vrachtwagens die in rechte lijn achter elkaar rijden, gekoppeld door middel van connectiviteitstechnologie. Daarna kunnen de trucks op enkele meters van elkaar in colonne rijden waardoor voor de achterste vrachtwagens de luchtweerstand verkleind wordt. Voor twee trucks die 'platooning' toepassen kan dit kan jaarlijks leiden tot 10 procent minder brandstofverbruik en 30 ton minder CO2-uitstoot. De vrachtwagens zijn semiautomatisch bestuurd via verschillende rijhulpsystemen, maar de chauffeurs moeten nog altijd ingrijpen bij het remmen of bochten nemen.

"Iveco, en ook de andere constructeurs, engageren zich om verder te werken aan die technologie. Wat nu nog ontbreekt, is de infrastructuur en de standaardisatie. De wetgever moet nog bepaalde regels vastleggen, want het zou toch mooi zijn dat we vrachtwagens van verschillende merken in de toekomst aan elkaar kunnen koppelen. Wij zijn er alvast klaar voor", laat Jean Marie Verheyen, woordvoerder van Iveco weten.

Naast Iveco doen ook Mercedes, MAN, DAF, Volvo en Scania mee aan de European Truck Platooning Challenge. Die wordt door Nederland georganiseerd in het kader van hun voorzitterschap van de Europese Unie. De trucks vertrekken uit verschillende Europese landen en komen vandaag aan in Rotterdam. Tijdens hun reis naar Rotterdam zullen ook trucks van Volvo en DAF Vlaanderen doorkruisen.

bron: Belga