Elf eersteklassers hebben licentie beet

Elf eersteklassers hebben licentie beet

Standard Luik, Zulte Waregem, KV Kortrijk, STVV en Moeskroen-Péruwelz hebben van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voorlopig geen licentie voor het profvoetbal gekregen. De KBVB bevestigde dat de andere elf eersteklassers ook volgend seizoen zeker kunnen deelnemen aan de hoogste voetbaldivisie, namelijk eerste nationale A (1A). De elf eersteklassers met een licentie voor 1A verkregen ook een Europese licentie. De overige vijf clubs uit de Jupiler Pro League moesten gisterenavond extra uitleg verschaffen aan de Licentiecommissie en kennen volgende week het verdict.

Standard had bij het opmaken van zijn licentiedossier rekening gehouden met Play-off I. De Rouches belandden op de slotspeeldag van de reguliere competitie na een 4-0 nederlaag bij KV Mechelen echter op de zevende plaats en kwamen in Play-off II terecht, waarop de Licentiecommissie de Luikenaars vroeg om hun businessplan aan te passen.STVV moest dan weer de vervroegde terugbetaling van een borgsom uit 2015 ophelderen. De Kanaries overhandigden documenten over het liquiditeitsbeheer. KV Kortrijk diende op het bondsgebouw aan te tonen dat het over een trainer met een Pro Licence-diploma beschikt. Vorige week donderdag stelden ‘de Kerels’ Patrick De Wilde tot het einde van volgend seizoen aan als nieuwe T1, waardoor KVK voldoet aan de voorwaarde van de Licentiecommissie.

Zulte Waregem betwist een schuld van 273.000 euro bij de Rijksdienst Sociale Zekerheid. Moeskroen-Péruwelz moest ten slotte klaarheid brengen over de financiële duurzaamheid en de eigendomsstructuur van de club. ‘Les Hurlus’ moeten na een gezamenlijke klacht van Westerlo, STVV en degradant Oud-Heverlee Leuven bewijzen dat er geen makelaar in het bestuur zetelt. Voor OHL, dat wel een licentie kreeg voor zowel 1A als Europees voetbal, is deze procedure het laatste reddingsmiddel om in de hoogste klasse te kunnen blijven.

bron: Belga