Athene wil tegen weekend kampen in Piraeus en Idomeni ontruimd hebben

Athene wil tegen weekend kampen in Piraeus en Idomeni ontruimd hebben
Athene wil tegen weekend kampen in Piraeus en Idomeni ontruimd hebben

Tegen het weekend wil de Griekse regering de voorlopige vluchtelingenkampen in de haven van Piraeus en in Idomeni, aan de grens met Macedonië, ontruimd hebben. De vluchtelingen worden in het Arabisch opgeroepen zich met bussen naar een van de officiële opvangkampen te begeven, meldt de openbare omroep ERT. Reporters ter plaatse berichten dat activisten de vluchtelingen aanraden daar niet op in te gaan. Op Chios is de Griekse politie intussen op zoek naar goed 1.000 vluchtelingen die enkele dagen terug uit het gesloten opvangkamp op het eiland uitgebroken zijn. In Piraeus verblijven nog 5.000 vluchtelingen, in Idomeni 12.000. Tot nu toe zijn maar weinig van hen bereid om naar een kamp elders in Griekenland te verhuizen.

De vluchtelingen die uit het kamp op Chios zijn uitgebroken, hebben “geen recht op asiel”, aldus een journalist van de Atheense nieuwszender Skai. De vooral uit Afghanistan afkomstige vluchtelingen zouden ondergedoken zijn op het eiland om te vermijden dat ze worden teruggestuurd, klinkt het. Bij de politie worden die cijfers ontkend.

Hoewel gisteren het vluchtelingenakkoord tussen Europa en Turkije in werking trad, blijven er vluchtelingen aankomen in Griekenland. Op 24 uur tijd kwamen 225 nieuwe vluchtelingen aan op de Egeïsche eilanden, meldt de bevoegde Griekse dienst vandaag. De dag ervoor waren het er 339.

Bron: Belga