Aanslagen – Ligue des droits de l’homme vraagt onderzoek aan burgemeester Mayeur

De mensenrechtenorganisatie Ligue des droits de l’homme (LDH) vraagt aan Brussels burgemeester Yvan Mayeur een onderzoek te doen naar het optreden van de politiediensten afgelopen zaterdag aan de Beurs. De organisatie vraagt ook aan de autoriteiten klare en duidelijke richtlijnen te voorzien zodat de politie niet kan werken met “twee maten en twee gewichten naargelang de politieke oriëntatie van de manifestanten”.
De Brusselse politie liet zaterdag 99 manifestanten uit (extreem)linkse hoek administratief aanhouden aan de Beurs. Ook Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des droits de l’homme, werd in de boeien geslagen. Burgemeester Yvan Mayeur liet maandag al weten dat hij zijn korpschef gaat ondervragen over die aanhoudingen. Volgens Mayeur gold het verbod op manifestaties enkel voor extreemrechtse groeperingen.
De Ligue des droits de l’homme vraagt nu van burgemeester Mayeur een onderzoek naar de gebeurtenissen en wil ook dat de conclusies van dat onderzoek openbaar gemaakt zullen worden. De organisatie wil naar eigen zeggen niet dat “bepaalde politieagenten en provocateurs paniek zaaien na de aanslagen”.
De mensenrechtenorganisatie overweegt ook het Comité P, dat de politiediensten controleert, om een onderzoek te vragen.

bron: Belga