7 Belgen vervolgd voor leveringen aan Mexicaanse drugsbaron 7 Belgen vervolgd voor leveringen aan Mexicaanse drugsbaron

7 Belgen vervolgd voor leveringen aan Mexicaanse drugsbaron 7 Belgen vervolgd voor leveringen aan Mexicaanse drugsbaron

Zeven toplui van Belgische farmaceutische bedrijven zullen zich binnenkort voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat ze geneesmiddelen zouden geleverd hebben aan een Mexicaanse drugsbaron, die er miljoenen gevaarlijke drugspillen mee gemaakt heeft. Dat heeft de Brusselse raadkamer dinsdag beslist, zo meldt het federaal parket. Ook twee Mexicaanse verdachten zullen moeten terechtstaan. De geneesmiddelen bevatten efedrine, een vrij onschuldig product dat ook in hoestsiroop zit. Maar efedrine is ook de basisgrondstof om het sterk verslavende methamfetamine te maken, beter bekend als crystal meth of ice, en daarom is de invoer van het product verboden in Mexico. De Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez zocht daarop contact met fabrikanten of handelaars in efedrinehoudende geneesmiddelen in Azië, Afrika en Europa om hem die medicamenten in grote hoeveelheden te verkopen, om vervolgens in zijn laboratoria in Mexico de efedrine uit de geneesmiddelen te destilleren.

In België zou Figueroa-Vasquez, soms via een tussenpersoon, contact gehad hebben met onder meer Sterop (in Brussel) en Andacon (in Dadizele). Daar bestelde hij miljoenen efedrinehoudende pillen in één keer, met het vooruitzicht op meer dan 200 miljoen pillen per jaar gedurende minstens twee jaar. De Belgische leveranciers zouden de man zo aan 4 ton efedrine geholpen hebben, goed voor meer dan 66 miljoen ice-pillen en een omzet van 360 miljoen euro, tot de douane en de politie de trafiek op het spoor kwam.De Belgische farmabedrijven houden vol dat ze ter goeder trouw gehandeld hebben bij de levering van de efedrinehoudende producten. Sterop voegt eraan toe dat het misleid werd door een van zijn vertegenwoordigers, tegen wie het intussen een klacht heeft ingediend. Volgens het federaal parket tonen mailverkeer en afgetapte telefoongesprekken aan dat de Belgische farmabedrijven wel bewust gehandeld hebben. Zeven toplui van Belgische farmaceutische bedrijven zullen zich binnenkort voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat ze geneesmiddelen zouden geleverd hebben aan een Mexicaanse drugsbaron, die er miljoenen gevaarlijke drugspillen mee gemaakt heeft. Dat heeft de Brusselse raadkamer dinsdag beslist, zo meldt het federaal parket. Ook twee Mexicaanse verdachten zullen moeten terechtstaan. De geneesmiddelen bevatten efedrine, een vrij onschuldig product dat ook in hoestsiroop zit. Maar efedrine is ook de basisgrondstof om het sterk verslavende methamfetamine te maken, beter bekend als crystal meth of ice, en daarom is de invoer van het product verboden in Mexico. De Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez zocht daarop contact met fabrikanten of handelaars in efedrinehoudende geneesmiddelen in Azië, Afrika en Europa om hem die medicamenten in grote hoeveelheden te verkopen, om vervolgens in zijn laboratoria in Mexico de efedrine uit de geneesmiddelen te destilleren.

In België zou Figueroa-Vasquez, soms via een tussenpersoon, contact gehad hebben met onder meer Sterop (in Brussel) en Andacon (in Dadizele). Daar bestelde hij miljoenen efedrinehoudende pillen in één keer, met het vooruitzicht op meer dan 200 miljoen pillen per jaar gedurende minstens twee jaar. De Belgische leveranciers zouden de man zo aan 4 ton efedrine geholpen hebben, goed voor meer dan 66 miljoen ice-pillen en een omzet van 360 miljoen euro, tot de douane en de politie de trafiek op het spoor kwam.

De Belgische farmabedrijven houden vol dat ze ter goeder trouw gehandeld hebben bij de levering van de efedrinehoudende producten. Sterop voegt eraan toe dat het misleid werd door een van zijn vertegenwoordigers, tegen wie het intussen een klacht heeft ingediend. Volgens het federaal parket tonen mailverkeer en afgetapte telefoongesprekken aan dat de Belgische farmabedrijven wel bewust gehandeld hebben.

bron: Belga