Vlaamse en Brusselse bedrijven beginnen voorzichtig aan Cubaanse verovering

Zo'n zesentwintig Vlaamse en Brusselse bedrijven maken binnenkort de oversteek naar Cuba. Door de markt aan de overkant van de plas nu al te verkennen, hopen deze Belgen de Amerikanen een stap voor te zijn.
door
Mare
Leestijd 2 min.

“Als we er nu in slagen ons hier te vestigen, voor het Amerikaanse embargo wordt opgeheven, zijn we definitief vertrokken”, legt Stefaan Naeyaert uit aan De Morgen. Hij hoopt de Cubanen warm te krijgen voor de Delirium Tremens.

Dat Cuba het buitenlands kapitaal in de armen wil sluiten blijkt ook uit de aanleg van de bijzondere ontwikkelingszone in Mariel, ten westen van de hoofdstad Havana. Bedrijven die besluiten om er zich te vestigen krijgen enkele administratieve voordelen: het papierwerk wordt hen hun handen genomen en de belastingen worden tot bijna nul herleid.

De Belgische transportspecialist BDC uit Louvain-la-Neuve kreeg al groen licht om er een afdeling op te zetten. Ook baggeraar Jan De Nul is van plan om de toegang naar de nieuwe haven te verbreden.

Het is cruciaal om snel te handelen, vooral nu Cuba heeft besloten om buitenlandse bedrijven te verwelkomen. Waarschijnlijk zal de Amerikaanse president Barack Obama alles op alles zetten om nog tijdens zijn ambtstermijn het handelsembargo op te heffen.

Een laatste struikelblok voor Belgische ondernemingen om te investeren in Cuba is het gebrek aan dekking door Delcredere, de openbare kredietverzekeraar die bedrijven indekt tegen de risico's van internationale handel. Bourgeois belooft aan te dringen op een snelle aanpassing. "Andere landen hebben die knoop al doorgehakt en het is niet goed dat wij daarmee wachten", besluit hij.