Spaanse premier wil de siësta afschaffen

Mariano Rajoy, de premier van Spanje, wil de werkdag met twee uur inkorten. Goed nieuws voor de Spanjaarden zou je denken, maar de eerste minister wil de siësta afschaffen.

De siësta werd ingevoerd toen het merendeel van de Spanjaarden nog op het veld werkte. De landbouwers vermeden zo de brandende hitte van de middagzon en gingen ’s avonds opnieuw aan de slag. Hoewel veel Spanjaarden nu niet meer op het land werken, blijft de traditie van een lange middagpauze wel behouden.Een gebruikelijke Spaanse werkdag vangt ook aan om 9 uur. De middagpauze begint meestal om 14 uur en duurt tot 17 uur. Daarna wordt er opnieuw gewerkt tot 20 uur. Deze traditie ligt de laatste jaren wel onder vuur. Wanneer werknemers in Spanje ’s avonds het werk opnieuw aanvatten, zit de werkdag van de meeste Europese collega’s er bijna op. Volgens de Oeso zijn Spanjaarden bovendien gemiddeld langer aan het werk dan het Europese gemiddelde, maar hun productiviteit ligt wel lager.

De Spaanse premier heeft een heel pakket met maatregelen om zijn land economisch af te stemmen met de rest van Europa. Een van de meest opmerkelijke is het afschaffen van de traditionele siësta. “Ik zal een consensus vinden om de werkdag te laten eindigen om 18 uur”, aldus premier Rajoy.

Een andere maatregel in het plan is de klok een uurtje terugdraaien, naar Greenwich Mean Time. Voor 1940 behoorde het land tot deze tijdzone, maar dictator Franco koos tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Midden-Europese Tijd.

Foto: AFP / D. Faget