Plastic kommetjes leiden tot arrestaties in Thailand

De Thaise politie heeft duizenden plastic kommetjes in beslag genomen. Het servies bevatte een boodschap van de voormalige premier, die het land ontvluchtte na aanklachten wegens corruptie, en dat is tegen de zin van de junta.

“De situatie mag misschien heet zijn, maar dit water kan je verkoeling brengen”, stond er in de rode schaaltjes te lezen, naast een handtekening van voormalig premier Thaksin Shinawatra. Een vrouwelijk lid van de partij van de premier had duizenden exemplaren in huis. Die werden allen in beslag genomen door de politie. De vrouw werd gearresteerd en aangeklaagd wegens staatsondermijnende activiteiten. Ze riskeert een gevangenisstraf van zeven jaar.Volgens de BBC is het niet de eerste arrestatie in verband met de rode teiltjes. Eerder plaatste een vrouw een foto met een schaaltje op Facebook. Ze werd ook aangehouden wegens staatsondermijning.

Thaksin Shinawatra werd in 2006 afgezet door het Thaise leger na een politieke crisis. De man leeft sindsdien in ballingschap en werd in afwezigheid veroordeeld wegens machtsmisbruik. Zijn jongere zus Yingluck was ook enkele jaren premier van Thailand, maar werd afgezet na aanklachten wegens corruptie.

Archieffoto: Wikimedia Commons / 玄史生