"Ontbijten is helemaal niet zo belangrijk"

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, want het trekt de stofwisseling op gang en zorgt ervoor dat je voor de rest van de dag minder eet. Die volkswijsheid is ons met de paplepel ingegeven, maar klopt langs geen kanten. Dat beweert de Britse voedingsexpert James Betts. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De voedingsdocent aan de universiteit van Bath zegt dat het idee dat ontbijten heel gezond is afkomstig is van marketingcampagnes van ontbijtgranen of eieren. Toegegeven, terwijl je om de meeste gezondheidsadviezen niet staat te springen, klinkt een ontbijt in de vorm van smakelijke spek met eieren, een croissant of een kom knapperige ontbijtgranen best aanlokkelijk. "Er is maar één probleem", zegt Betts in New Scientist Magazine. "De meeste voordelen van een ontbijt lijken logisch, maar zijn in werkelijkheid nooit echt wetenschappelijk getest."

Dus ging hij zelf aan de slag. De onderzoeker vroeg aan een groep proefpersonen om elke dag een ontbijt naar binnen te spelen van minstens 700 kilocaloriën. Een tweede groep mocht alleen maar water drinken tot de lunch. Hij ontdekte dat de mensen die het ontbijt overslaan 's middags meer aten, maar niet genoeg om de 700 calorieën van 's ochtends in te halen. Bovendien zorgde het er ook niet voor dat degenen die 's ochtends niets aten zwaarder werden.

Fysieke inspanningen

Dat wil niet zeggen dat ontbijten compleet onbelangrijk is. Wie 's ochtends de tijd neemt om een gezonde maaltijd te verorberen, heeft meer zin om fysieke inspanningen uit te voeren doorheen de dag. Ook komt er van andere wetenschappers wel degelijk kritiek op de studie van Betts, met name op de kleinschaligheid van de steekproef.

Foto Pexels