Blinde mensen kunnen via Facebook ook foto’s ‘bekijken’

20110102 - NAMUR, BELGIUM: Illustration shows the facebook social network site, Sunday 02 January 2011. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Facebook werkt aan een technologie waarmee mensen met een visuele beperking ook van foto’s kunnen genieten op de sociaalnetwerksite.

Facebook blindDe artificiële intelligentie herkent de objecten die op de foto staan en kan zo het beeld luidop beschrijven. “Omdat Facebook een heel visuele ervaring is, willen we een manier vinden om ook mensen met een visuele beperking bij onze community te betrekken”, legt Matt King van Facebook uit.

De technologie is al getest op mobiele toestellen die werken met iOS software, voor Engelstalige gebruikers in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar dat wordt verder uitgebreid. Zo zal de technologie gebruikt kunnen worden met elk besturingssysteem en in meerdere talen.

Dagelijks worden er meer dan 2 miljard foto’s gedeeld op Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp, vertelt King. “Hoewel deze technologie nog in haar kinderschoenen staat, zetten we met de mogelijkheid om foto’s te beschrijven al een stap in de juiste richting. Zo kan echt iedereen genieten van de massaal gedeelde foto’s.”

Pijnlijke blunders

Het heeft even geduurd voor de technologie er is, maar de sociaalnetwerk wilde niet overhaast te werk gaat om mogelijk aanstootgevende of pijnlijke blunders te voorkomen wanneer foto’s automatisch beschreven worden.

In een demonstratiefilmpje herkent de software bijvoorbeeld een pizza, bomen of drie lachende personen op een foto.