Zitdazo: "Ouders vinden het moeilijk om terreur met kinderen te bespreken"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zes op de tien ouders vinden het moeilijk om op een juiste manier een gesprek over terrorisme aan te gaan met hun kinderen. Dat blijkt uit een bevraging van 1.500 ouders door Zitdazo, een organisatie die opvoedingstips geeft. Hoe ouder de kinderen, hoe vaker het onderwerp werd besproken. Daar waar slechts 20 procent van de ouders van 3-jarige kleuters het thema aankaartte, klimt dat percentage bij ouders van 5-jarigen tot 60 procent. Vanaf de lagere schoolleeftijd bespraken zowat alle ouders de gebeurtenissen van twee weken geleden, luidt het.

De meeste moeilijke vragen komen uit de mond van de 7- tot 11-jarigen. Jongere kinderen "kennen het verschil nog niet tussen fictie en realiteit en worden daarom best op afstand gehouden van informatie en beelden. Oudere kinderen stellen iets minder vragen, omdat ze op zoek gaan naar antwoorden bij hun leeftijdsgenoten, en op het internet", verklaart de organisatie.

Andere conclusies van de peiling: bijna 6 op de 10 kinderen waren de dag van de aanslagen en enkele dagen erna angstig, lieten veranderd gedrag zien of praatten vaak over terrorisme. Ruim een week na de terreur zakte dat cijfer naar 1 op de 4. Ook de ouders zelf hadden het niet makkelijk: 1 op de 3 voelde zich onrustig, 1 op de 5 was angstig. Tot slot gaf 1 op de 3 van de ondervraagde ouders aan geen communicatie gekregen te hebben over de schoolaanpak rond de aanslagen. Acht op de 10 waren tevreden over de aanpak van de school.

bron: Belga