Vierde protestnacht op rij aan Place de la République

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voor de vierde opeenvolgende nacht bezetten honderden mensen van de beweging "Nuit Debout" zondagavond de Place de la République in Parijs. Dat doen ze uit protest tegen de hervorming van het arbeidsrecht, die als te liberaal wordt beschouwd. Na de manifestaties van donderdag brengen enkele tientallen manifestanten telkens de nacht door aan de Place de la République, tot ze in de vroege ochtend verdreven worden door de politie. De beweging werd "Nuit debout" gedoopt en ontstond in de nasleep van de betogingen van donderdag waartoe de vakbonden, studenten en scholieren hadden opgeroepen. De eis was de intrekking van het wetsvoorstel van de Franse regering over de hervorming van het arbeidsrecht. Volgens de politie bracht de manifestatie donderdag 390.000 mensen op de been, volgens de vakbonden 1,2 miljoen.

Volgens politiebronnen hebben de organisatoren van de als links beschouwde beweging "Nuit debout" de toestemming om de Place de la République tot maandag te bezetten. De eisen van de betogers zijn divers: "tewerkstelling van alle werklozen" en "wereldwijde vernietiging van het kapitalistische systeem" waren maar enkele van de gescandeerde slogans.

Onder de hashtag #NuitDebout worden daar op de sociale media nog bijkomende politieke en sociale eisen aan toegevoegd. Veel deelnemers zien er de start in van een informele verzetsbeweging, vergelijkbaar met de Occupybeweging of de Indignados.

Bron: Belga